Jeanne De Buyser

ROTS Art Gallery

Jeanne De Buyser stelt tentoon bij ROTS Art Gallery

Over de kunstenaar

Biografie

Jeanne ontwikkelde een grote interesse in schilderkunst en ging als tiener regelmatig naar musea om schilderijen van de grote meesters te bekijken. Deze kunstwerken lieten een diepe indruk na en op 16 jaar schreef Jeanne zich in in de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Mechelen. Vervolgens volgde Jeanne 4 jaar schilderkunst aan het Hoger Sint Lukasinstituut te Brussel in het atelier van Maurice Van Saenen.

Jeanne blijft actief bezig met kunst als lesgever en na enkele jaren start ze een opleiding cultuur en cultuurbeleid aan de Sociale Hogeschool te Leuven. Door de jaren zijn kunst bekijken, musea bezoeken en cultuur beleven een belangrijk doel van vele reizen.

Jeanne De Buyser vertrekt vanuit foto’s van landschappen, interieurs, zelfs stillevens. Al schilderend worden deze uitgangspunten steeds abstracter, laag na laag wordt er van de realiteit iets weggenomen en wint het onderwerp aan inhoud en gelaagdheid. Met krachtige toetsen en borstelstreken, met een bijzonder gevoelig kleurengebruik weet Jeanne in haar doeken een grote ruimtelijkheid te suggereren, een sfeer op te roepen gaande van vrijheid tot beklemming, van weidsheid tot beslotenheid, van verte tot nabijheid. 

De werken van Jeanne gaan niet zozeer over het geschilderde thema, maar gaan vooral over het schilderen zelf. Haar werk is zeer suggestief en zet de beschouwer aan tot actief kijken, ontdekken en associëren.